“Koemans toont zich een uitstekend arrangeur en een interessante componist. Ongetwijfeld komt er nog meer moois van hem.”

Biografie
Pianist/componist/arrangeur Robert Koemans (1993) maakt deel uit van de aanstormende nieuwe garde jazz musici en verdiende zijn sporen als side-man in verschillende hoeken van de Nederlandse jazz. Na opgegroeid te zijn in Den Haag studeerde hij in 2017 cum laude af aan Codarts Rotterdam.

Sommigen kennen hem als het muzikale brein achter het elfkoppige Coal Harbour. Met die band presenteerde hij in 2017 zijn eerste echte wapenfeit als componist: het goed ontvangen debuutalbum JOLT. Hiermee toerde de band voor het eerst langs de Nederlandse podia en festivals met als slotstuk een uitvoering van het programma in orkestbezetting op het Amsterdamse Grachtenfestival.

Na schrijfkilometers voor grotere bands te hebben gemaakt zocht Robert meer vrijheid in een kleinere bezetting met een grotere rol voor de piano.
Het album CROSS, met bassist Alessandro Fongaro en drummer Willem Romers, is het resultaat van deze zoektocht. Het album wisselt dromerige, verstilde soundscapes af met frisse ritmische composities, pure zen-momenten met rauwe passages die schuren maar nooit te abstract worden.

In 2022 schreef hij voor Coal Harbour een 12-delige suite die de basis vormde van FEEDFORWARD. In dit moderne sprookje smelten muziek en beeld samen om een verhaal te vertellen over hebzucht, welvaart en de gevolgen van het eindeloos nastreven van groei. Met FEEDFORWARD speelde Coal Harbour een tour van 12 optredens langs de podia en festivals van Nederland (o.a. Bimhuis, LantarenVenster, Amare, Generations Festival, Oranjewoud Festival).

Robert is als side-man onder meer actief het Dutch Jazz Collective,  Red Light Jazz Society, The King Swings en FENIX. Met deze laatst genoemde band met Kika Sprangers, William Barret en Willem Romers werd in 2023 de finale van de prestigieuze Burghausen European Young Artist Jazz Award gehaald. In 2023 staat er een EP opname op het programma. Hij speelde op toonaangevende podia in binnen- en buitenland zoals het BImhuis, LantarenVenster, De Doelen, Amare en het North Sea Jazz Festival.

Naast zijn werk op het podium is Robert ook als componist en arrangeur voor anderen werkzaam. Hij schreef o.a. voor het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Dutch Jazz Collective, Red Light Jazz Society, het Codarts World Music Orchestra en de Codarts Bigband.

Robert was tot en met eind 2021 Nieuwe Maker bij Jazz International Rotterdam. In dit ontwikkelingstraject worden nieuwe, jonge makers door een podium- of concertorganisator begeleid naar de volgende stap in hun carrière. Eerdere deelnemers van Nieuwe Makers trajecten bij Jazz International Rotterdam waren drummer Mark Schilders en gitarist Jorrit Westerhof.

Naast zijn uitvoerende muzikale werkzaamheden is Robert als docent verbonden aan het Jong KC (de jong talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag) en theorie docent bij Codarts Rotterdam. Tevens is hij onderdeel van het Batavierhuis; een makersplek en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars in Rotterdam. Een initiatief van Stichting Droom en Daad. Tevens is hij als bestuurslid verbonden aan BID (Belangenvereniging voor Jazz-, Wereld- en Improvisatiemuziek Den Haag).