cross
PRESS / INFO SHEET

epk nlphoto's

BIOGRAFIE
De Rotterdamse pianist/componist Robert Koemans verdiende zijn sporen als bandleider en pianist van Coal Harbour, een tienkoppig ensemble uit Rotterdam. Met die band presenteerde hij eerder zijn eerste wapenfeit als componist: het goed ontvangen debuut JOLT. Jazzism gaf de plaat vijf sterren en schreef: “Koemans toont zich een uitstekend arrangeur en een interessante componist. Ongetwijfeld komt er nog meer moois van hem.” En dat moois is er gekomen. In 2020 presenteerde Koemans in een vol LantarenVenster CROSS, zijn eerste project onder eigen naam.

Na schrijfkilometers voor grotere bands te hebben gemaakt, zoals voor Coal Harbour en onlangs voor de Codarts Big Band, zocht Robert meer vrijheid in een kleinere bezetting met een grotere rol voor de piano. Het resultaat is CROSS. Het album wisselt dromerige, verstilde soundscapes af met frisse ritmische composities, pure zen-momenten met rauwe passages die schuren maar nooit te abstract worden.  

De line-up voor CROSS was al snel compleet. Bassist Alessandro Fongaro en drummer Willem Romers bleken van meet af aan de ultieme medespelers om zijn muzikale breedte en ideeën uit te werken. Ook in hun muziek staat avontuur centraal. Koemans over de band: “Mijn uitgangspunt voor deze nieuwe band was om alle drie de bandleden gelijkwaardig te maken en alternatieve muzikale benaderingen te zoeken voor de klassieke piano trio bezetting.”

Robert Koemans is Nieuwe Maker bij Jazz International Rotterdam. In dit ontwikkelingstraject worden nieuwe, jonge makers door een podium- of concertorganisator begeleid naar de volgende stap in hun carrière.

PERS
CROSS is een debuut waar eenieder van de nieuwe generatie jazzmusici jaloers op mag zijn. Het gevestigde volk trouwens evenzeer. – JazzNu

Rotterdam lijkt er opeens een nieuw boegbeeld voor de jazzscène bij te hebben. – AD

Koemans is op weg naar het predicaat sterren-kok met een album vol smaakvolle recepten. – Jazzism

Muziek die aanspreekt, verfrissend is en platgetreden paden in alle opzichten vermijdt. Kom daar maar eens om bij een pianotrio. - JazzNu

Een overtuigend en zeer persoonlijk album. – Jazz Radar

Acht uiteenlopende, maar ijzersterke juweeltjes. – Jazzflits


Robert Koemans - piano en composities
Alessandro Fongaro - bas
Willem Romers - drums

mogelijk gemaakt door Jazz International Rotterdam en Fonds Podiumkunsten

uitgebracht op zennez records